Världens tio farligaste djur

Världens tio farligaste djur illustration

Svårigheterna att rangordna världens farligaste djur kan vara ganska utmanande på grund av de många variablerna. Vilka kriterier bör vi använda för att mäta fara? Är det död per år, eller är det en kombination av faktorer som deras beteende, storlek, fysiska attribut och interaktion med människor? I denna artikel kommer vi att överväga allt detta för att skapa en detaljerad lista över de tio farligaste djuren i världen.

Krokodilen

Med över tusen rapporterade människodöd varje år, har krokodiler förtjänat toppositionen på denna lista. Den Salta krokodilen, ansedd som den mest aggressiva, är mest beryktad. Krokodiler är väntande rovdjur, vilket innebär att de kan ligga still i timmar, dagar och till och med veckor tills ett byte kommer tillräckligt nära.

Moskiton

Betydligt mindre, men lika farlig, är moskiton. Detta förminskade men dödliga insekt är känt för att överföra sjukdomar som malaria, denguefeber och zika-virus. Forskning har visat att de är ansvariga för miljoner dödsfall varje år, vilket gör moskiton till det djur som orsakar flest mänskliga dödsfall.

Afrikanska elefanten

Afrikanska elefanten, mestadels på grund av dess storlek och styrka, är ett av de farligaste djuren i Afrika. Raseri, sjukdomar eller det enkla faktumet att de blir irriterade av människor kan leda till attacker som resulterar i omkring 500 dödsfall per år.

Poison Dart grodan

Denna lilla färgglada varelse som hittas i Central- och Sydamerika kan vara den mest giftiga i världen. Poison Dart grodan har tillräckligt med gift för att döda upp till 20 människor.

Råttor

Råttor kanske inte verkar särskilt skrämmande, men de bidrar till över en miljon dödsfall varje år genom att överföra sjukdomar. Böldpest, som en gång dödade en tredjedel av Europas befolkning, överförs ännu idag av råttor.

Skorpioner

Även om de flesta skorpioner är ofarliga för människor är det cirka 25 arter som har tillräckligt starkt gift för att döda en människa. Den mest dödliga av alla är den så kallade ”Dödsskorpionen”.

Lejonet

Afrikas mest ikoniska rovdjur, lejonet är också ett av de mest farliga. Rapporter uppskattar att lejon dödar omkring 250 människor per år.

Kapbuffel

Kapbuffeln, även känd som Afrikanska Buffeln, är ett av de farligaste och mest oförutsägbara djuren i världen. De dödar fler människor varje år i Afrika än något annat stort djur.

Stora Vita Hajar

Stora vita hajar har oförtjänt fått ett dåligt rykte genom populärkultur. Trots detta anses de vara en av de farligaste hajarna på grund av dess storlek, kraft, aggression och nyfikenhet kring människor.

Hippopotamus

Hippopotami, trots sin bedrägligt bedårande yttre, är förvånansvärt skyddande och aggressiva, vilket gör dem till ett av de farligaste djuren i Afrika. De är känt för att vara mycket territoriella och kommer att attackerar allt som hotar deras territorium, inklusive människor.

I det stora hela, oavsett var vi befinner oss i världen, finns det alltid risk att vi stöter på farliga djur. Dessa djur, trots att de är farliga, spelar en viktig roll i att bevara ekosystemen i deras naturliga habitat. Det är således viktigt att vi kommer ihåg att respektera dessa varelser och deras utrymmen.

Vanliga frågor

Hur farligt är en krokodilattack?

En krokodilattack kan vara livshotande. Krokdilens käftar har en enorm kraft och kan lätt krossa ben och orsaka allvarliga skador eller död.

Kan man undvika att bli biten av en krokodil?

Att undvika områden där krokodiler lever, vara försiktig vid floder och sjöar, och undvika att simma i krokodilrika vatten kan minska risken för att bli biten av en krokodil.

Vilka sjukdomar kan man få av en mygga?

Myggor kan sprida sjukdomar som malaria, denguefeber, gula febern och zika-viruset.

Varför är elefanter farliga för människor?

Elefanter kan bli aggressiva och attackera om de känner sig hotade eller om de skyddar sina kalvar. Deras storlek och styrka gör dem till en fara för människor.

Varför är råttor farliga för människor?

Råttor kan överföra sjukdomar genom att bära på bakterier och parasiter som sprids till människor genom bett eller kontakt med råttavföring eller urin. Sjukdomar som sprids av råttor inkluderar pest, leptospiros, hantavirus och salmonella.

Vad ska jag göra om jag blir biten av en skorpion?

Om du blir biten av en skorpion är det viktigt att du söker medicinsk vård omedelbart. Försök inte att behandla bettet själv.

Hur många lejonattacker sker varje år?

Uppskattningar indikerar att omkring 250 människor dödas av lejon varje år.