6 underliga uthållighetstävlingar

Underliga uthållighetstävlingar

Underliga uthållighetstävlingar – Vad tror du att du skulle kunna göra för alltid? De flesta som läser detta kan säkert komma på minst en aktivitet som de älskar och/eller är bra på. Vilken är din? Det kanske finns ett världsrekord för det du sa.

Från att hoppa på en pogostav till att hänga i ett rep, det finns uthållighetsrekord för nästan allt utom längsta Netflix-binges. Här är några av de märkligaste, och ibland dödliga, uthållighetsevenemang som människor har deltagit i.

6. Bastubad

Vad kan vara mer avkopplande än en skön bastu? I Finland tar man sin bastu på största allvar, så det är ingen överraskning att det är där som bastubadandet har blivit ett uthållighetsevenemang.

Med start 1999 hålls en bastutävling varje år i Heinola i Finland. Medan de flesta bastubadare uppskattar en temperatur på 80 grader, värmdes de bastur som användes i denna tävling upp till 110 grader – högre än vattnets kokpunkt. De tävlande var helt enkelt tvungna att stanna inne så länge som möjligt. År 2009 höll herrarnas vinnare i 3 minuter och 46 sekunder.

År 2010 inträffade dock en tragedi. Timo Kaukonen, vinnaren från 2009, var tvungen att släpas ut ur bastun med svåra brännskador efter sex minuter när arrangörerna insåg att något var fel. Kaukonen och hans utmanare, Vladimir Ladyzhenskiy, togs båda ut, men Ladyzhenskiy överlevde inte prövningen. Tävlingen ställdes in efter detta.

5. Köld uthållighet

Smärtan vid extrem kyla jämförs ofta med brännskador. Att hålla handen i isvatten kan bli olidligt smärtsamt efter mindre än en minut. Det värsta är att medan extrem värme kan döda dig snabbt kan de flesta människor klara sig länge i kyla. Och det är därför som rekord i uthållighet i kyla är så hårt omstridda.

År 2014 satte Jin Songhao världsrekordet för längsta tiden som en kropp har varit i direktkontakt med is. I 1 timme, 53 minuter och 10 sekunder satt han i en låda medan hinkar med iskuber hälldes ner på honom. Han har också världsrekordet i att stå barfota på is. Songhaos rekord för att vara nedsänkt i is slogs 2019 av Josef Koeberl (bilden ovan) när han höll ut i 2 timmar, 8 minuter och 47 sekunder i en låda med is utan något annat än en baddräkt.

Den kanske störste köldmästaren är Wim Hof, som enbart genom tanken kan höja sin kroppstemperatur för att kunna klara av iskalla förhållanden. Hof har rekord för den längsta simningen under is, för att ha sprungit ett halvmaraton i polcirkeln barfota och för att ha bestigit höga berg bara i shorts.

4. Röka pipa

Det är numera tack och lov sällsynt att vandra in i det illaluktande moln som en piprökare lämnat efter sig på gatan. Vissa människor har upptäckt att det bästa sättet att få sin nikotinfix är att bära runt på en liten eld som kan få en hel väg att stinka. Men det finns de som skulle göra även denna skadliga vana till ett uthållighetsevenemang.

I tävlingar om långsam rökning får deltagarna en viss mängd tobak och utmanas sedan att få den att räcka så länge som möjligt. Det har utarbetats utarbetade regler för sådana tävlingar. Deltagarna i denna glamorösa sport får veta att de ”får ta bort munstycket från pipan under några sekunder under tävlingen för att få ut eventuell vätska ur den genom att slå den på pappersarket eller blåsa genom den”. Men de får inte blåsa in i pipan genom näsan – det leder till omedelbar diskvalificering.

En av de värsta förseelserna är att bränna pipans botten. De som upptäcks ha rökt sig igenom tobaken och börjat andas in ångor från träet förlorar sin plats i tävlingen.

3. Långkyssar

Varje kyss med någon som du älskar passionerat kan kännas som om den varar för evigt. Vissa människor nöjer sig dock inte med att låta det stanna vid det, utan vill kvantifiera exakt hur länge deras kyssar varar.

För dem som vill slå rekordet för den längsta oavbrutna kyssen finns det en rad riktlinjer som måste följas: När kyssen väl börjar får parets läppar naturligtvis inte skiljas åt, men andra regler är mindre romantiska. Om en av paret somnar under kyssen är de diskvalificerade. Och paren måste åtföljas till toaletten av en funktionär för att kontrollera att de inte slutar kyssas. Tyvärr är blöjor och inkontinensskydd också förbjudna för de tävlande.

Det nuvarande rekordet innehas av Ekkachai och Laksana Tiranarat från Thailand, som lyckades hålla sig låsta vid läpparna i 58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder på Alla hjärtans dag 2013.

2. Noun and Verb Rodeo

Några av de mest irriterande människorna är de som inte kan sluta prata. Att lyssna på dem kan göra dig galen. Det kanske förklarar varför ”Noun and Verb Rodeo” – där folk måste prata oavbrutet så länge som möjligt – blev en fullständig flopp.

Rodeotävlingen, som anordnades i New York 1928, var bara en av de uthållighetstävlingar som tog USA med storm från 1920-talet och framåt. De tävlande fick en plattform att tala från, och den enda regeln var att det de sa inte fick vara profant. Deras tal behövde inte ens vara vettiga. Så länge de pratade var de med i tävlingen. Den som talade längst skulle vinna 1 000 dollar. Trettiofem personer antog utmaningen.

Efter några diskvalificeringar såg det ut som om två personer skulle klara sig till den fyra dagar långa mållinjen. Arrangören av evenemanget, som hade gjort sig känd för att vara värd för maratondanser, trädde då in. Deltagandet hade varit försumbart och han hade redan förlorat 10 000 dollar. Han avbröt tävlingen 15 minuter före fyradagarsgränsen och hävdade att eftersom det var oavgjort skulle ingen vinna pengarna. Det blev aldrig någon ny Noun and Verb Rodeo.

1. Sitta i flaggstång

En av de två sista deltagarna i Rodeo för substantiv och verb var en välkänd utövare av en av de mest kända uthållighetstävlingarna under den här perioden – flaggstångssittning. Denna modefluga var precis vad den låter som. Folk klättrade upp på en stolpe och satt där så länge de kunde. Även om det kan tyckas vara en fruktansvärt modern händelse, följde de moderna flaggstångssittarna i själva verket i fotspåren av helgon som Simeon Stylites, som stannade uppe på pelare i flera år i sträck.

Flaggstångssittandet började 1924 när Alvin ”Shipwreck” Kelly klättrade upp i en stolpe i Hollywood och stannade där i 13 timmar och 13 minuter. Han hade fått betalt för att göra detta stunt av en teater som ville locka till sig publik. 10 Det fungerade och snart fick Kelly och många andra enorma summor för att göra ingenting – men att göra det på hög höjd.

Snart tävlade man om rekordet i att sitta på flaggstång i hela USA, och sitta på flaggstången kunde pågå i flera dagar. I slutet av 1920-talet låg rekordet på 51 dagar. Intresset för flaggstångssittande försvann dock när den stora depressionen kom.