Topplista över svenska vattenfall

Svenska vattenfall

Svenska vattenfall – Sverige är ett magnifikt land med vackra landskap och skogar att upptäcka. Vi har flera stora vidsträckta nationalparker i Sverige och på flera av alla dessa vackra platser har vi också praktfulla vattenfall. Att besöka ett vattenfall är storslaget och en väldigt mäktig upplevelse. Dels för att man får ta in delar av naturens kraft genom det vilt forsande vattnet som funnit sin egen väg men också för att det påminner om liv och rörelse som finns runtomkring oss.

Vi listar ett gäng av Sveriges mest grandiosa vattenfall, flera av dem är välkända turistattraktioner och resmål som är väl värda en omväg.

6. Hällingsåfallet, Strömsund (43 meter högt)

Det första fallet på vår lista är ett magnifikt vattenfall som verkligen lockar besökare tack vare sin vackra omgivning. I närheten av den norska gränsen i nordvästra Jämtland finns detta filmiska vattenfall som för tankarna till mystik och sagornas väsen. Nedanför vattenfallet finns en över 40 meter djup och vattenfylld ravin i vilken forsen störtdyker ner. Det är en ganska enkel vandring på cirka 2 kilometer från närmsta parkering. Det är inte alls ovanligt att man kan skymta en regnbåge bland dimmorna vid Hällingsåfallet. Fallet är en del av den vackra Hällingsån.

5. Älgafallet, Strömstad (46 meters fallhöjd)

Älgafallet ligger en bit utanför Strömstad precis intill gränsen mellan Norge och Sverige. Det är lätt att besöka eftersom det ligger alldeles i närheten av en väg. Det är ovanligt med så pass stora och mäktiga vattenfall i nedre delarna av Sverige och just Älgafallet ligger otroligt vackert i skogarna av Bohuslän. I Norge har fallet namnet Elgåfossen.

4. Fettjeåfallet, Klövsjö (70 meter högt och 60 meter fallhöjd)

Vattenfallet vid Storfettjeå i närheten av Klövsjö en bit från Östersund i Jämtland har en fallhöjd på imponerande 70 meter, dock bryts vattenfallet av en platå i mitten. Nedanför vattenfallet mynnar vattnet ut i en sagolikt vacker lagun. Bilparkering finns en kort bits vandring om cirka 2 km från fallet, stigen är lättframkomlig men aningen stenig så rejäla skor är en rekommendation för den som vill besöka platsen. Vintertid går det också att isklättra vid Fettjeåfallet.

3. Ristafallet, Åre (14 meter högt)

Detta 14 meter höga vattenfall är inte alls särskilt högt men det är ett välkänt vattenfall för många svenskar då det är med i filmatiseringen av Ronja Rövardotter. Ristafallet ligger en bit nedanför Tännforsen och även om det inte är lika brett så når Ristafallet ett spann på hela 50 meter. Det finns goda parkeringsmöjligheter en kort bit ifrån Ristafallet för den som känner sig lockad av ett besök vid detta nostalgiskt vackra vattenfall.

2. Tännforsen, Åre (38 meter högt och 27 fallhöjd)

Tännforsen är inte vårt högsta vattenfall men likväl det största, spannet på vattenflalet är nämligen hela 60 meter brett. Tännforsen är en del av Indalsälven i Jämtland. Det är lätt att ta sig fram och parkeringsmöjligheter finns en liten bit ifrån vattenfallet, där finns också café och restaurang samt butik. Även under vintertid är Tännforsen värt ett besök eftersom det är en mäktig upplevelse att se denna vägg av vatten helt genomfrusen. Tännforsen omnämns ibland som Sveriges största och mäktigaste vattenfall.

1. Njupeskär, Särna (93 meter högt och 70 meter fallhöjd)

Njupeskär är det högsta vattenfall vi har i Sverige med en så kallat fri fallhöjd på 70 meter. Och med en total höjd på imponerande 93 meter är det ett enastående utflyktsmål. Det finns både café och en mindre vandringsled om knappt 2 km från Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Sommartid är det lätt att ta sig fram och många besökare lockas hit. Även vintertid går det att besöka och då är även isklättring på fallet tillåtet.