6 märkliga och konstiga fobier som du förmodligen aldrig har hört talas om

Märkliga och konstiga fobier

Konstiga fobier – Det finns många olika typer av fobier som människor har, och vissa kan vara ganska konstiga. Vissa rädslor kan verka löjliga för andra, men de kan orsaka svår ångest eller till och med panikattacker för dem som lider av dem. Här är en lista över de 6 konstigaste fobierna som du kanske inte har hört talas om!

6. Chaetofobi

Rädslan för hår. Denna fobi kan vara en rädsla för ens eget hår, andras hår eller till och med djurhår. Chaetofobiker kan vara livrädda för att borsta sitt eget hår eller till och med håret på sin egen kropp. Och glöm att äga en katt – deras päls plus risken för hårbollar. Jösses! De tenderar att undvika situationer när andra människor rör deras hår, och det är vanligtvis svårt för dem att klippa sig.

Denna rädsla kan ha utvecklats som ett resultat av en upprörande hårupplevelse. En dålig klippning eller betydande håravfall, till exempel att bli skallig, är två exempel. Det kan också bero på att någon känner att håret är smutsigt och därför undviker att röra det.

Trikofobi och trikopatofobi är besläktade fobier. Rädslan för löst hår, till exempel hår som fallit ut på kläderna eller i duschen, kallas trikofobi. Trichopatofobi är rädslan för hårsjukdomar, till exempel att håret ändrar färg eller blir skalligt.

5. Vestifobi

Personer med vestifobi har en orealistisk rädsla för kläder. Det kommer från det latinska ordet vestis, som betyder kläder, plagg eller täckning, och kan yttra sig i rädsla för ett enskilt plagg eller för alla kläder. Rädslan kan härröra från det material som plagget är tillverkat av, som bomull eller ull. Om en person till exempel har en allergisk reaktion mot tyget kan den ångest som är förknippad med reaktionen leda till fobi senare i livet.

En annan källa kan vara rädslan för trånga kläder, vilket kopplar vestifobi till klaustrofobi eller rädslan för slutna platser. Oförmåga att röra sig eller att känna sig begränsad i sin rörelse kan utlösa detta när man bär ett par åtsittande jeans eller en för liten kappa. Det högsta uttrycket av denna fobi kan göra att en person inte kan bära kläder, vilket gör att han eller hon inte har något annat val än att stanna hemma, naken i självisolering. Det vill säga tills det är acceptabelt att springa till Quick Mart i nakenhet!

4. Optofobi

Personer med optopofobi har en oförmåga att öppna ögonen. En person som lider av denna fobi kan ha svårt att klara av sitt dagliga liv utan att öppna ögonen åtminstone en gång, även om det bara är en kort stund, för att leta efter något. Generellt sett kan de också föredra att hålla sig inomhus eller i svagt upplysta områden.

Optofobiska personer lider ofta av generaliserad ångeststörning (GAD), som kan utvecklas efter en händelse som orsakar dessa lidande personer stor ångest – till exempel att bevittna en traumatisk händelse som att en nära anhörig dör i en bilolycka. Det kan också vara situationsbetingat, ett tillstånd som vissa av er kanske upplever den här tiden på året. Har du någonsin sett en skräckfilm och varit tvungen att hålla för ögonen av rädsla för att behöva se vad som fanns på skärmen? Tanken på att öppna ögonen för att titta kan leda till hjärtklappning, kräkningar och panikattacker. Så skippa kanske skräckfilmerna den här Halloween!

3. Aritmofobi

Många människor växer upp med rädsla för matematiklektioner, men de som lider av aritmofobi har en genuin rädsla som allvarligt kan försämra deras liv. Personer med denna ångest upplever vanligtvis känslor av obehag och ångest när de utsätts för siffror. Det kan vara en allmän rädsla för alla siffror eller ett specifikt nummer.

En persons allmänna rädsla för siffror kan allvarligt påverka deras utbildning och yrke. Tänk dig att försöka ta en examen utan att behöva göra åtminstone lite matematik. Och många karriärvägar skulle vara ångestframkallande – revisor, bankman eller kassörska.

Rädslan för ett specifikt nummer tenderar att utvecklas ur vidskepelse eller religiösa rädslor. Specifika nummer har makt i många trosriktningar runt om i världen, medan många tror på numerologi. Olycksnummer finns i överflöd i olika kulturer runt om i världen, särskilt nummer 13 eller 666 i västvärlden. I Kina, Vietnam och Japan anses talet 4 vara olycksbringande eftersom det låter som ordet ”död” på dessa språk. Precis som västerländska hotell inte har en 13:e våning kanske du inte kan boka ett rum på fjärde våningen i Japan.

2. Agmenofobi

Du går in på banken, postkontoret eller den lokala snabbmatsrestaurangen… och det finns en kö. Vilken av dem ställer du dig i? För någon med agmenofobi kan detta vara ett allvarligt dilemma. Agmenofobi är rädslan för att den kö du ställer dig i kommer att vara långsammare än en annan, vilket gör att du får vänta och vänta … och vänta. När man ställs inför detta beslut kan man ibland bara hålla tummarna och hoppas att man väljer rätt.

Tanken på att välja fel kö – och vi har alla gjort det – kan ge upphov till svettningar, ångest och panikattacker. Liksom många andra fobier är den exakta orsaken till fobin inte känd, men kanske kan den vara relaterad till tanken på att behöva slösa bort tid som en person kanske inte har genom att stå i en kö som helt enkelt inte rör sig. Eller rädslan för att inte komma först i kön. (Du jämför väl din plats med platsen för personen i nästa kö, eller hur? Eller är det bara jag?) Någon med agmenofobi kan lindra sin ångest genom att samarbeta, skicka en vän att ställa sig i en annan kö åt honom eller henne.

1. Paraskevidekatriafobi

Lagom till Halloween kommer den sista posten på vår lista: paraskevidekatriaphobia. Detta är rädslan för fredagen den 13:e. Rädslan för siffran tretton, som härstammar från en annan fobi ovan, har rötter som går så långt tillbaka som till det gamla Sumerien – även om det inte är avsiktligt. Hammurabis lagbok innehöll ingen trettonde lag, vilket vissa ansåg berodde på själva talet, även om det var ett enkelt skrivfel. Talet har också vidskepliga ansatser i kristendomen och den nordiska mytologin, båda relaterade till den trettonde gästen vid en middag. Många bär också på en rädsla för fredagen, som representerar fruktansvärda händelser i historia och folklore som inträffade den förbannade dagen.

När talet 13 och dagen fredag blir sammankopplade är okänt, men det verkar ha fått en viss spridning efter att T.W. Lawson publicerade sin bok Friday, the Thirteenth år 1907. För många kan rädslan för denna dag förknippas med en hemsk händelse som inträffade en tidigare fredag den 13:e, oavsett om det hände dem själva eller någon annan. När den dagen kommer runt i kalendern kan en persons ångest öka i väntan på att något fruktansvärt ska hända, som att en älskad person dör eller får sparken från sitt jobb. De drabbade kan välja att stanna hemma för att undvika en utlösande händelse. Men oroa dig inte, vi är alla säkra för tillfället eftersom nästa inte inträffar förrän i maj 2022.