6 udda huskurer mot förkylning

Huskurer mot förkylning

Huskurer mot förkylning – Du känner dig öm, nyser, är trött eller illamående på grund av en förkylning. I så fall kanske du vill kolla in några av dessa naturliga om än märkliga huskurerna med förbehållet att de inte nödvändigtvis är något din läkare skulle rekommendera.

6. Koppning och skrapning

Koppning, ett gammalt kinesiskt botemedel, verkar på ytan vara ett bisarrt botemedel mot förkylning. Om du upplever trängsel på grund av en förkylning kan koppning vara ett bra val för att lindra den. Koppning utlöser kroppens energi som hjälper till att återställa och läka den.

Under ett möte med en behandlare placeras koppar på huden. Varje kopp värms upp eller pumpas manuellt för att skapa sug och lämnas sedan på huden i några minuter.

Det finns olika typer av koppar. Din behandlare kan använda kantkoppar, elektriska sugkoppar, Zen-klara koppar eller ovala glaskoppar. De gör alla i princip samma sak: de masserar huden på djupet, vilket leder till ökat blodflöde. Det ökade blodflödet avgiftar området där en kopp har applicerats.

Observera att du kan reagera på koppningsbehandling med huvudvärk, illamående, trötthet eller brännskador om kopparna överhettas innan de appliceras på huden. Men som regel är koppning i allmänhet smärtfritt.

En annan behandling är skrapning, traditionellt känd som gua sha. Behandlingen innebär att man kör ett skrapverktyg över muskelfibrer, myofasciala linjer, längs lymfatiska banor och kroppens meridianer. Under en förkylning kan denna typ av behandling öppna hudens porer och frigöra inflammation i kroppen.

När du känner dig eländig och är desperat efter lite lindring är alla genomförbara behandlingar som denna värda att överväga.

5. Gör ett omslag

Att göra och applicera ett talgomslag på bröstet för att lindra trängsel är inte bara en gammal saga. Denna märkliga förkylningsmedicin är en kombination av en afrikansk och en europeisk huskur.

Ta smält talg från nötkreatur eller får, även kallat fett, och värm det försiktigt för att mjuka upp det. Tillsätt några örter till talgen. Mynta hjälper till exempel till att rensa upp din trängsel, medan senap tillför lite värme till omslaget. Experimentera med de örter du har i din trädgård.

När talgen och örterna har blandats, lindar du in blandningen i en bit bomullsflanellduk och applicerar den på bröstet.

Ett annat omslag du kanske vill prova att göra består av senap, mjöl och vatten. Blanda helt enkelt fyra matskedar mjöl med två matskedar torr senap. Tillsätt tillräckligt med ljummet vatten för att göra en pasta. Ta en slät kökshandduk (inte frotté) och sprid ut pastan över halva handduken på ena sidan. Vik den andra halvan av handduken över pastan och applicera den på bröstet. Låt omslaget ligga på bröstet i tjugo minuter.

Torka därefter bort eventuella rester från omslaget med en ren, fuktig trasa. Du bör applicera detta senapspulsåder en gång var sjätte timme.

4. Gogol-Mogol

Gogol-Mogol är en medicinsk varm dryck som serveras till förkylda medborgare i Ukraina och Ryssland.

Gogol-Mogol görs genom att man tar en vispad äggula och en tesked sötningsmedel – socker eller honung – och vispar ihop dem. Det tillsätts sedan till en halv kopp varm mjölk. Därefter löses en matsked osaltat smör upp i den varma blandningen.

För att göra den här drycken mer smaklig kan du eventuellt tillsätta lite konjak eller rom; detta tillägg är naturligtvis endast för vuxna. Man tror att äggulan lugnar halsen medan L-tryptofanet som finns i den varma mjölken hjälper dig att sova lugnare när du är förkyld.

3. Lök och ister

Om du har ont i halsen på grund av en förkylning kan det vara bra att skära upp en rå lök och stoppa den i strumporna! Det visar sig att lök innehåller allicin. Allicin kan minska inflammation i kroppen och fungerar som en antioxidant.

På tal om strumpor, här är ett gammalt engelskt botemedel. Ta ett par smutsiga strumpor och linda dem runt halsen efter att först ha smort halsen med antingen smält kycklingfett eller ister. Att göra detta tros ge upphov till svettning. Och slutligen, eftersom vi är inne på ämnet strumpor, kan du överväga att gnugga Vicks VapoRub på undersidan av dina fötter innan du tar på dig ett par nya, rena strumpor.

Personer som använder detta bisarra förkylningsmedel hävdar att det ger lindring mot trängsel och hosta.

2. Någon som vill ha ostron?

Ostron innehåller mycket zink. Så om du känner en förkylning på väg eller, ännu bättre, om du vill bygga upp dina zinknivåer när den kalla årstiden närmar sig, börja äta ostron.

Det märkliga är att stekta och panerade ostron innehåller mer zink än de råa, vilket är goda nyheter för människor som inte har färska ostron. Om du inte redan vet det så hjälper zink till att bekämpa förkylningssymptom eftersom zink hjälper till med funktionen av våra vita blodkroppar. Och det är de vita blodkropparna som bekämpar virus- och bakterieinfektioner i kroppen.

Andra källor till livsmedel som är rika på zink är baljväxter, så du kan tänka dig att göra en gryta med linsoppa. Även mejeriprodukter, spenat och kött är utmärkta källor till zink.

1. Rödbetor

Vem skulle kunna gissa att den enkla rovan är en slemlösande produkt?

Ett slemlösande medel hjälper till att dämpa hosta och kan lösa upp slem i kroppen när man är sjuk. Rödbetor är också fulla av vitamin A, B och C. I Iran är det mycket vanligt att människor som är förkylda lagar en tallrik med rovor, mosar dem och äter dem för att minska förkylningssymptomen.

Eller så kanske du vill prova att göra en rovblandning för att lindra halsont eller smärtsam, ihållande hosta!

Det är bara att skala och skära upp en rova i bitar. Ta 150 gram av dessa bitar och koka dem i en gryta tillsammans med en liter mjölk. Låt det sjuda i drygt fyrtio minuter. Sila av vätskan och låt den svalna lite innan du dricker den. För att göra den mer smaklig kan du tillsätta lite honung. Detta hopkok minskar hostan tack vare en naturligt förekommande svavelhaltig ingrediens som luckrar upp och eliminerar slem och desinficerar luftvägarna.

Och slutligen, om det inte är tilltalande att äta mosade rovor eller dricka mjölk som är genomsyrad av rovor, kanske du föredrar en rovsirap. Gör sirapen genom att först skala en rova. Skär den sedan i tunna skivor. I en skål eller plastbehållare lägger du ner en skiva rova, strör på lite brunt socker, lägger på ytterligare en skiva rova och så vidare. Täck behållaren och låt rovan och sockret ligga i tolv timmar. Häll av rovsirapen och förvara den i en flaska. Smutta på den vid behov.