De tio största musikkonserterna genom tiderna

De tio största musikkonserterna genom tiderna illustration

Det är ingen hemlighet att musik har en enorm inverkan på människor och samhälle. Det har kommit att bli ett medel genom vilket vi uttrycker oss, hittar gemenskap och firar olika ögonblick i våra liv. Musikkonserter, i synnerhet, återspeglar denna starka anslutning till musiken eftersom de tillåter oss att dela en gemensam upplevelse med andra. I den här artikeln tittar vi på några av de största musikkonserterna genom tiderna.

Woodstock Music Festival, 1969

Denna legendariska festival, också känd som ”Tre dagar av fred och musik”, lockade countryns största stjärnor och en publik på över 400 000 människor. Fantastiska framträdanden av artister som Jimi Hendrix, Janis Joplin och The Who är fortfarande levande i den kollektiva medvetenheten.

Live Aid, 1985

Live Aid var en i raden av konserter med syfte att bekämpa hungern i Etiopien. Konserterna, som hölls simultant i London och Philadelphia, samlade totalt över en miljard tittare över hela världen, och är mest känd för Queen’s monumentala framträdande.

Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar, årligt sedan 1960

Denna musikfestival i Chile har ägt rum varje år sedan 1960 och är en av de största och mest prestigefyllda i Latinamerika. Den sträcker sig över sex dagar och lockar flera internationella superstjärnor varje år.

The Concert for Bangladesh, 1971

Organiserat av George Harrison och Ravi Shankar, var denna välgörenhetskonsert det första stora eventet som använde musiken för att samla in pengar för en humanitär kris. Konserterna, som hölls i Madison Square Garden, involverade flera stora musikaliska akter inklusive Ringo Starr och Bob Dylan.

Rolling Stones på Copacabana Beach, 2006

En av de största konserterna genom tiderna, detta gratis musikevent lockade en bedömd publik av två miljoner människor. Rolling Stones spelade hits som ”Jumpin’ Jack Flash” och ”Brown Sugar” till den enorma folkmassan.

Summer Jam at Watkins Glen, 1973

Denna musikfestival lockade över 600 000 fans och hade The Grateful Dead, The Allman Brothers Band och The Band som huvudakter. Festivalen är känd för att vara en av de största konserterna i historien.

Monsters Of Rock i Moskva, 1991

Med en publik uppskattad till mellan 1,6 och 1,8 miljoner människor, var denna konsert en bokstavlig manifestation av hur rockmusik bidrog till att nedmontera den sovjetiska regimen. Huvudakterna var AC/DC, Metallica och Pantera.

Michael Jackson: HIStory Tour, 1996-1997

Michael Jacksons konsertturné samlade totalt över 4,5 miljoner människor. Den inkluderade legendariska framträdanden och visade upp hans fantastiska talang som sångare och dansare.

U2 360° Tour, 2009-2011

U2’s ambitiösa 360° turné samlade totalt över 7,2 miljoner människor och innebar en revolution för hur stora arenakonserter kunde se ut och arrangeras.

Prinsessan Dianas minneskonsert, 2007

Denna konsert ägde rum på Wembley Stadium, och var organiserad av Prinsarna William och Harry för att hedra deras avlidna mor, Prinsessan Diana. Konserterna hade stora akter som Elton John och Duran Duran, bland andra.

Genom historien har dessa exceptionella händelser visat kraften och påverkan av musikkonserter. De har skapat oförglömliga ögonblick och fört samman människor från hela världen. Varje konsert på denna lista har förmedlat de sanna känslorna av gemenskap, kärlek och humanitet, och har för alltid gjort märke i musikhistorien.

Vanliga frågor

Fråga: Vilken musikkonsert hade den största publiken genom tiderna?

Svar: Den musikkonsert som hade den största publiken genom tiderna var Rolling Stones-konserten på Copacabana Beach 2006, med en uppskattad publik på två miljoner människor.

Fråga: Vilken musikkonsert betydde mycket för att bekämpa en humanitär kris?

Svar: The Concert for Bangladesh 1971 var det första stora eventet som använde musiken för att samla in pengar till en humanitär kris. Konserterna, som organiserades av George Harrison och Ravi Shankar, hjälpte till att samla in medel för att stödja flyktingar från Bhola-cykonen i Bangladesh.

Fråga: Vilken musikkonsert hade flest tittare runt om i världen?

Svar: Live Aid-konserterna 1985, som hölls simultant i London och Philadelphia, samlade över en miljard tittare över hela världen.

Fråga: Vilken artist har haft den största turnén genom tiderna?

Svar: U2’s 360° Tour, som ägde rum från 2009 till 2011, är den turné som har haft den största publiken genom tiderna, med totalt över 7,2 miljoner människor.

Fråga: Vilken konsert hade mest betydelse för att sätta musik och politik i konflikt?

Svar: Monsters of Rock-konserten i Moskva 1991 hade en enorm inverkan och markerade en tid då rockmusik bidrog till att nedmontera den sovjetiska regimen. Konserten samlade en publik på 1,6 till 1,8 miljoner människor och hade huvudakter som AC/DC, Metallica och Pantera.